Checklista

Vad får man göra och vad bör man inte göra? Nedan har vi samlat en punktlista med viktig information som är bra att känna till efter dödsfallet.

Vissa saker behöver man själv ordna medan andra saker sköts automatiskt. Vissa saker kan också vänta. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

  • Det är viktigt att informera vänner, grannar och arbetsplats om dödsfallet. Det är också bra att avboka eventuella läkarbesök eller andra inbokade möten.
  • Skatteverket meddelas automatiskt vid dödsfall och meddelar i sin tur ett flertal myndigheter. Du som anhörig behöver inte kontakta någon myndighet.
  • Det är viktigt att ta hand om den avlidnes post efter dödsfallet. Gör sedan en adressändring till den som ska fortsätta förvalta boet om det anses nödvändigt.
  • Säg upp abonnemang och avtal som inte längre är relevanta för dödsboet, exempelvis TV, telefon, tidningar och andra prenumerationer. Säg upp alla autogiron.
  • Bevaka eventuella Försäkringar. Säg upp de som nu blir inaktuella för dödsboet och bevaka eventuella försäkringsutfall eller premieåterbetalningar. Vi hjälper dig att göra en försäkringsinventering. Varje år går familjer miste om sammanlagt 1 miljard kronor. En försäkringsinventering hittar de försäkringar som inte är direkt kopplade till personnumret. Man kanske har haft en försäkring via arbetsgivaren eller fackförbund?
  • Säg upp medlemskap i föreningar och organisationer. Kontrollera att det inte finns någon återbäring som ska återbetalas eller försäkring som utfaller vid dödsfall.
  • Kontokort. Klipp dödsboets kontokort och meddela kortföretagen och begär ett kapital- och räntebesked för att få en överblick över skulder/tillgångar. Det är viktigt att ni inte betalar några räkningar i dödsboet innan ni fått en överblick av dödsboets ekonomi.
  • Informera dig om hur du i fortsättningen ska förvalta boets räkningar hos banken då alla banker har särskilda rutiner vid dödsboförvaltning. Betala inte några räkningar i dödsboet innan ni känner till dödsboets ekonomi och se över eventuella autogiron.

Varmt välkommen
att besöka oss.

Ring: 0470 - 77 55 50

Vi har jour dygnet runt

Öppettider:
Måndag - Fredag
9.00 - 16.00
Övriga tider efter överenskommelse.